Dat er de afgelopen weken veel kritiek was op premier Mark Rutte is niemand ontgaan. Als aanvoerder van de ‘vrekkige vier’ lijkt het erop dat je die negatieve publiciteit op de koop moet toenemen. Maar heeft de crisismanager van Nederland dan echt zo slecht gehandeld? Of kunnen wij juist wat van hem leren?
In een uitgebreid portret van de Nederlandse premier dat recentelijk verscheen in The New York Times wordt hij beschreven als een sobere, nuchtere man die uitstekend fungeert als rots in de huidige populistische branding. Deze karaktereigenschappen kwamen tijdens de slopende dagen tijdens de EU-top weer opvallend naar de voorgrond.
Terwijl hij zijn koffers pakt voor Brussel, weet Mark Rutte maar al te goed met welke resultaten hij zijn retour wil maken naar Nederland. Ondanks slaaptekort, de kritische media en de algehele druk van loodzware marathonvergaderingen weet hij het hoofd koel te houden en zal hij niet snel inbinden. Deze koppigheid wordt hem met name in de Nederlandse media echter niet in dank afgenomen.
Maar waren de eisen van de premier dan zo onredelijk? De voorgestelde plannen voor het corona herstelfonds vragen om enorme bedragen van onder andere ons land. Daarbij zijn de gestelde eisen (hervormingen) in het eigenbelang van de landen waar het voorheen economisch niet altijd even soepel liep. Dat klinkt niet als een slechte deal. Het is niet wenselijk dat Europa na deze financiële coronacrisis nog dieper het economische dal in wordt getrokken door eenzijdige giften.
Ongeacht of je het inhoudelijk met de premier eens bent, moet je toegeven dat de minister-president doet wat er in zijn functieomschrijving staat: de belangen van Nederland behartigen. De toekomst zal leren of de premier deze crisis succesvol heeft weten te managen of dat hij een onherstelbare deuk in de Europese cohesie heeft geslagen.
Voor nu valt er in ieder geval wat te leren van Mark Rutte als crisismanager en onderhandelaar. Zorg dat je van tevoren in kaart hebt gebracht welke belangen meespelen en bedenk met welk resultaat je weer naar huis wilt gaan. Waak daarnaast voor vermoeidheid en externe druk, houdt het hoofd koel en probeer misstappen te mijden. Door het stof gaan en aan de schandpaal genageld worden zijn soms onvermijdelijk. Weet je dit soort factoren te overmeesteren, dan zul je er ongetwijfeld sterker en wijzer uitkomen.
Freek van Amerongen is Junior Adviseur bij Huijskens Communications