In het voorjaar van 2018 stonden de kranten vol van Schiphol’s CEO wissel. De opvolging van Jos Nijhuis duurde langer dan verwacht, en roddels en speculaties waren het gevolg. Daarnaast ontstond de nodige ophef over de voorkeur van Schiphol voor een mannelijke opvolger. Volgens de luchthaven zou de balans binnen de vierkoppige raad van bestuur worden verstoord als er nog een derde vrouw werd aangewezen. Na maanden van speculeren en onduidelijkheid voor de organisatie liep de soap met een sisser af toen bekend werd dat Dick Benschop de nieuwe CEO zou worden.
De dag voordat dit bekend werd gemaakt, 8 maart 2018 – internationale vrouwendag, liet vertrekkend CEO Nijhuis in de Volkskrant optekenen “mijn opvolger is sowieso een man”. Deze goed getimede slip of the tongue stond vervolgens op de dag van de aankondiging met koeienletters in de krant. Het hield de gemoederen op de luchthaven en in Den Haag flink bezig. Schiphol werd beschuldigd van een vrouwonvriendelijk selectiebeleid en moest de benoemingsprocedure publiekelijk verantwoorden.
Het had weinig gescheeld of de grootaandeelhouder, de Nederlandse Staat in de vorm van het Ministerie van Financiën, had diezelfde dag nog geëist om het wervingsproces opnieuw op te starten. Dat zou de luchthaven in ernstige verlegenheid hebben gebracht, en naast reputatieschade ook financiële schade met zich meebrengen.
Wat ging hier fout? Jos Nijhuis had vijf maanden eerder zijn vertrek kenbaar gemaakt. Hierdoor was er ruimte ontstaan voor speculatie over zijn opvolging. De benoemingscommissie had tijdens het proces duidelijker met haar stakeholders, waaronder ook het Ministerie van Financiën, moeten communiceren. De onrust die rondom de benoeming ontstond had zo beter beheerst kunnen worden.
Hoe pak je een CEO wissel dan wél goed aan? De CEO wissel bij Aegon, het vier na grootste bedrijf van ons land, geeft het goede voorbeeld. In de aandeelhoudersvergadering van begin 2019 werd Alexander Wynaendts herbenoemt voor een termijn van vier jaar. Hierbij werd wel opgemerkt dat de zoektocht naar een opvolger alvast gestart moest worden. Plotseling kwam in augustus al de mededeling dat die opvolger Lard Friese ging worden, en dat hij al in het voorjaar van 2020 zal beginnen. Hier werd Aegon een energievretend proces van speculaties en geruchten gespaard en wist het haar reputatie als stabiele multinational te behouden.